Helsinki Ski Weeks mahdollistaa vuorokausihiihdon ME-yrityksen Olympiastadionilla 

Jos kaikki menee hyvin, Helsingin Olympiastadionilla hiihdetään maaliskuussa Guinnessin ennätysten kirjaan. Lahtelainen ultrahiihdon sanansaattaja, toimittaja ja mediapersoona Teemu Virtanen lähtee rikkomaan vuorokausihiihdon ME-rajaa, joka on tällä hetkellä 472 kilometriä. Virtasen on tarkoitus aloittaa urakkansa 7. maaliskuuta kello 12.

– Tavoitteenani on hiihtää 480 kilometriä vuorokaudessa. Se tarkoittaa 20 kilometrin tuntivauhtia ja noin 1200 ratakierrosta, Virtanen kertoo.

Virtasen ME-yritys on revanssi viime helmikuulta, jolloin hän koetti samaa Tukholman olympiastadionilla, juoksuradalle rakennetulla ladulla. Sääolosuhteet eivät olleet tuolloin puolella.

– Jotta maailmanennätys on mahdollinen, oma vire, sääolosuhteet sekä huoltotiimin on toimittava yksi yhteen. Myös sillä, miten hyvin neste imeytyy kehooni tuona päivänä, on merkitystä, Virtanen toteaa.

Guinnessin kirjaan pääsy edellyttää tarkkaa protokollaa ennen ja jälkeen suorituksen. Paikalla on viralliset valvojat, suoritus videoidaan ja rata on mitattava sentin tarkkuudella.

ME-hiihtoyritystä voi seurata livenä Stadikalla

Helsinki Ski Weeks -tapahtuman myötä Olympiastadion on muuttunut maaliskuussa koko kansan hiihtoareenaksi, ja latu on auki kaikille myös Virtasen ME-yrityksen aikana. Tuolloin Stadikalla järjestetään myös erityinen yöhiihtotapahtuma.  

– On mahtavaa päästä rikkomaan maailmanennätystä legendaarisella Olympiastadionilla kotiympäristössä. Yleisön on helppo tulla paikalle, ja toivonkin, että ihmisiä olisi kannustamassa ja kirittämässä myös ladulla, kommentoi Virtanen.

Virtaselle varataan Stadikalta kaksi latua, joita hän lykkii tasatyönnöin ilman pitovoiteita. Suksia on vaihdettava puolentoista tunnin välein, joten huoltotiimillä on tärkeä rooli koetuksessa. 

– Pahin kohta on yleensä noin 16 tunnin kohdalla, kun on jo rehkinyt kahden työpäivän ajan. Ihmisen sietokyky on kuitenkin huima. Kun luulet sippaavasi, olet vasta puolessa välissä, ja niin sieltä vaan taas noustaan. Lopussa, jos kaikki menee hyvin, tulee flow, joka auttaa jaksamaan loppuun saakka, Virtanen kuvaa.

Ideaalikeli 24 tunnin hiihdolle on pikkupakkanen. Edellisen yön miinusasteet jäädyttäisivät ladut sopiviksi. Virtasen toive on, ettei keli mene nollaan, eikä taivaalta sada ainakaan lunta eikä räntää. 

Jos ME-hiihtoyritys onnistuu, Virtasesta tulee ensimmäinen suomalainen, joka on rikkonut ME-rajan Helsingin legendaarisella olympiastadionilla.

Helsinki Ski Weeks on Suomen Hiihtoliiton kumppaneineen vuonna 2022 lanseeraama tapahtumakokonaisuus, joka saa odotettua jatkoa maaliskuussa 2023. Hiihtoviikot käynnistyvät kansallisena hiihtopäivänä 4.3. ja tarjoavat kaikille teemaan sopivia oheistapahtumia ja ennen kaikkea ainutlaatuisen mahdollisuuden hiihtää Olympiastadionilla. Hiihtoviikot huipentuvat 22.3. järjestettävään kansainväliseen Stadion Sprint -kutsukilpailuun, jossa hiihdon supertähdet ottavat toisistaan mittaa viihteellisessä mutta kovatasoisessa kisassa.

Tykkäsitkö?

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa LinkedInissä

Lue myös

Seuraa

© 2021 Kaikki oikeudet pidätetään | Rekisteriseloste