Kumppanikynä

Kuka keksi Ilmahiihdon ja miksi ihmeessä: syntytarina idean isän Teemu Takalon sanoin

Kaiken maailman ilmahiihtäjiä

Elettiin synkintä syksyä 2014, pienen kainuulaisen tapahtuman järjestäjän piinaviikkoja, jolloin pitäisi puristaa ulos trendikkäimmät ja vetovoimaisimmat ideat seuraavan vuoden tapahtumasisältöihin. Hiihto on hiihto, ja niinkin pyhään ja ikiaikaiseen tuntui pahalta keksiä mitään suuria kansanjoukkoja kiihottavia mullistuksia. Muutaman päivän päätä seinään hakattuani suuntasimme Kainuun Rastiviikon kultasormen, Jukka Liuhan kanssa lounaalle vakipaikkaamme aitoon pariisilaiseen pizzeriaan. 

Siinä Eiffel-tornin ledivalojen loisteessa puhe kääntyi sujuvasti hiihtoon, joka noina armon aikoina oli vielä molempien vapaa-ajan aktiviteettilistalla melko kärjessä. Ja kun puhutaan Loppet-tyyppisestä tasatyönnöstä, ei sen teknisiin yksityiskohtiin voi oikeasti ottaa kantaa mallaamatta itse suoritusta, vaikka sitten ilman suksia ja sauvoja. Liuhan siinä niiaillessa ja käsiä heilutellessa ns. pumpputasurin tahdissa saapui ovesta vakavailmeinen mies, jolle hiihtäminen pizzerian lattialla ei välttämättä näyttäytynyt kiinnostavimpana lounasaktiviteettina. Ja sillä hetkellä, kun Jukan letkeä takaswingi heilahti himpun verran liian lähelle jäyhän miehen otsaa, syntyi jotakin kuolematonta. ”Perhana, kaiken maailman ilmahiihtäjiä!” Jos olet käynyt Oulussa Ilmakitaran soiton MM-kisoissa tai nähnyt edes videoita tapahtumasta, voit ymmärtää, minkä aivomyrskyn tilanne entisen oululaisen mielessä sai syttymään. 

Näin syntyivät ensimmäiset Ilmahiihdon MM-kisat. Homma polkaistiin käyntiin innostuksen vallassa ja kisojen ajankohdaksi valikoituivat luonnollisesti Vuokatti Hiihdon 2015 iltabileet. Nyt taaksepäin katsoessa työnantaja on ollut kohtalaisen pitkäpinnainen antaessaan luvan luukuttaa päivätolkulla erilaisia biisivaihtoehtoja kisojen taustabiisirosteriin. Kisojen promovideoon hommattiin päähenkilöksi silloinen Suomen hiihtomaajoukkueen kovin öljylanne, Martti Jylhä ja homma lähti aivan ilmiömäisille kierroksille. Itse kisat eivät vielä sillä kertaa osallistujamäärän suhteen niin sanotusti breikanneet, mutta voitto matkasi heti ensimmäisellä yrittämällä kansainvälilisille areenoille. Ensimmäiseksi Ilmahiihdon maailmanmestariksi leivottiin brittiläinen Josh Taylor mm. Mikko ”Peltsi” Peltolan istuessa tuomaristossa.

Tähänkin liittyy mielenkiintoinen tarina. Josh Taylor oli tullut Vuokatti Hiihtoon kahden brittiystävänsä kanssa, joista hän ja toinen seppä ottivat ensimmäiset kosketuksensa maastohiihtoon vain kaksi päivää ennen h-hetkeä. Kaverukset suuntasivat tuon runsaan harjoittelun jälkeen kunniakkaasti tapahtuman kuninkuusmatkalle, 120 km kainuulaiseen sprinttiin ja uskomatonta kyllä, selvittivät sen läpi vieläpä kohtuullisessa ajassa! Pää naarmuilla ja pari puujalkaa saaneena kolmikko raahautui maalilinjan yli ja innostui oitis myös Ilmahiihdon MM-tittelin metsästyksestä. Loppu onkin historiaa. 

Pidetään siis jalat maassa, mutta pää pilvissä. Näin voi syntyä aika hullujakin juttuja. 

– Teemu Takalo – kaiken maailman ilmahiihtäjä. Joka osaa muuten hiihtää myös jalat maassa ja järkkäilee meille kaikkea ”pientä”, kuten Vuokatti Hiihtoja

Tykkäsitkö?

Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä
Jaa LinkedInissä